Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 17.10.2017, 15:23

Меню сайту
Форма входу
Меню на сьогодні
Наші контакти

Медична сторінка

Про організацію харчування 

ЦРД «Пролісок» у 2016р.

 

     Харчування дітей в ЦРД  здійснюється у відповідності до вимог  Інструкції з організації харчування дітей  у дошкільних навчальних закладах № 298/227 від 17.04.2006 року та зареєстрованої в Мін’юсті 5.05.2006 року № 523 (12397), та Постанови  Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 року № 258 «Про норми харчування дітей у дошкільних та шкільних закладах, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи». 

      Схеми постачання, маршрути та графіки постачання харчових продуктів та сировини розробляються та узгоджуються з Макарівською селищною радою, та районною СЕС.  Безапеляційно виконується  «Про регіональну програму поліпшення забезпечення дітей повноцінним харчуванням, підтримки вітчизняних виробників». Сировина та продукти харчування закуповуються згідно тендеру.  Забезпечується дотримання санітарно-гігієнічних вимог згідно ст. 17 Закону України « Про забезпечення санепідемблагополуччя». Неухильно виконується робота по запобіганню спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Регулярно проводиться профілактика йодної недостатності серед дітей шляхом вживання в їжу йодованої солі. За даними медичних оглядів виявляється контингент дітей, які підлягають дієтичному харчування. Під постійним контролем знаходиться вітамінізація харчування дітей. З придбанням морозильної камери вже п'ять років поспіль заготовляється чорна смородина, алича, яблука, абрикоси, виноград та інше і до нового року ці продукти вживаються в компоти.  В групах вирощується зелена цибуля, яку діти вживають під час їжі.  Для вітамінізації та поліпшення смакових якостей їжі щороку заготовляється 9 – 12 літрів сушеної петрушки та кропу. Постійно організовуються вітамінні столи з морквою, капустою, буряком, яблуками. Проводиться С-вітамінізація третьої страви згідно дотримання наказу 110/95/29 від 20.02.2007р. «Про затвердження обов’язкової С-вітамінізації готових страв дошкільних, загальноосвітніх, інтернатних, навчальних та оздоровчих закладів для дітей».  В оздоровчий період організовуємо додатковий прийом їжі – другий сніданок з 10.00 -11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються підчас прогулянки.    

     Раз у квартал проводиться аналіз виконання натуральних норм і про це інформується селищна рада та відділ освіти. Стовідсотково виконуються норми по хлібу, олії, цукру, борошну, картоплі, овочах, маслові. Регулярно якість та калорійність харчування контролюється районною СЕС. Беруться також проби води та змиви на наявність шкідливих бактерій як у харчоблоку, так і в групах. Суттєвих зауважень з боку СЕС не виявлено.  Постійно ведеться просвітницька робота серед батьків з питань харчування, профілактики захворювань, пов’язаних з якістю харчування.

      Для батьків, які вперше привели дітей до дитячого садка, проводиться бесіди «Як я харчую свою дитину – харчування  запорука здоров’я дітей».

      На  харчоблоці відведене місце для збирання відходів та демонстрації контрольних блюд. В ДНЗ для батьків постійно висвітлюється інформація, меню, та про  харчування дітей вдома.  Питання харчування дітей, всі його аспекти тримаються під постійним контролем старшою медичною сестрою, завідуючою, завгоспом. Ведеться медичний контроль за технологією приготування страв, про що робляться відповідні записи. Під постійним контролем видача їжі з кухні та отримання її помічниками вихователів. Графік роздачі їжі розміщено на вході до харчоблоку. Ведеться контроль наявності сертифікатів на продукти, які завозяться. Питання організації харчування в ДНЗ виносяться на розгляд засідань ради по харчуванню, виробничих нарад та загальносадові батьківські збори. 

       Можна зробити висновок, що по питанню харчування проводиться кропітка, ретельна, щоденна, безкомпромісна робота. Результат – задоволені діти, вдячні батьки, є факти, що мами запитують рецепти тих чи інших страв, щоб приготувати їх вдома. Особливо дітям подобаються голубці, ліниві голубці, биточки в сметанному соусі,пироги з різними видами начинки,  блинчики з варенням  та вареники з різними начинками, борщ, ліниві вареники, сирники та багато іншого.  Асортимент блюд становить 95 найменувань.

 

 

Про значення молока та молокопродуктів у харчуванні дітей

Молоко та молокопродукти у харчуванні дітей

Молоко та молокопродукти є джерелом цінних білків, збалансованих за амінокислотним складом, тобто таких, що збагачують організм усіма незамінними амінокислотами у необхідній кількості.

Харчова цінність молока

Молоко та молокопродукти є основними джерелами таких вітамінів, як В2, В6, В12,А, D,К1. Слід звернути увагу на те, що у звичайному молоці вміст аскорбінової кислоти низький, а у пастеризованому та згущеному молоці вона майже відсутня. Вітамінний склад молока чимало залежить від сезонності. Так, зимове молоко багатше вітамінами групи В, а літнє – вітамінами А, D, Е.

Молоко містить такі незамінні для людського організму мікроелементи, як кальцій, фосфор, магній, натрій та інші. Кальцій та фосфор формують зубну емаль, захищають зуби від демінералізації та патологічного стирання. Привчивши дитину випивати склянку молока замість солодких газованих напоїв, можна захистити її зуби від карієсу.

Молоко є джерелом багатьох гормонів та імунних речовин (аглютинінів, преципітинів, антитоксинів, опсонінів та інших). Жовтувате забарвлення молока зумовлене наявністю у ньому низки пігментів – каротину, лактофлавіну, ксантофілу.

Важливо, що молоко сприяє підлужуванню організму. Для людей, які страждають на не переносність молока (через інтолерантність до лактози), розроблено спеціальне безлактозне молоко.

Харчова цінність молокопродуктів

Хімічний склад та енергетична цінність молокопродуктів залежить від багатьох чинників, зокрема видів тварин, молоко яких було використано, їхніх порід, характеристик кормів, способів оброблення молока, іншої продовольчої сировини, доданої до молокопродуктів.

Одними з найцінніших молокопродуктів є молочнокислі продукти – сметана, кисломолочний сир, ацидофілін, кефір та багато інших, - які виробляють зброджуванням молока чи вершків за участю молочнокислих бактерій і дріжджових грибів. Такі продукти зберігають корисні харчові та біологічні властивості молока та набувають нових характеристик, що дає змогу зараховувати їх до групи лікувально-профілактичних дієтичних продуктів.

Формування харчових звичок

Варто подбати, аби дитина призвичаїлася до молока та молокопродуктів з раннього дитинства, адже часто дитячі харчові звички лишаються на все життя.

Молочнокислі продукти характеризуються високими смаковими властивостями, містять антибіотичні речовини, запобігають росту гнильних мікробів і позитивно впливають на мікрофлору кишківника. Вони також сприяють синтезу вітамінів групи В.

Молочнокислі продукти ліпше і швидше ніж молоко, засвоюються у травному тракті. Цьому сприяє низка хімічних та колоїдних перетворень білків молока, завдяки якій під дією шлункового соку утворюються дрібніші та ніжніші пластівці, аніж при зсіданні молока. Молочна кислота, на яку перетворюється лактоза під дією молочнокислих бактерій, сприяє засвоєнню кальцію та фосфору. Кисломолочні напої належать до збудників шлункової секреції, вони легко засвоюються та досить швидко проходять шлунок – 200 мл за 1-2 години.

Як збагатити раціон дітей молочними продуктами?

Універсальність молока та молокопродуктів як складової дитячого харчування – беззаперечна. Їх можна давати дітям під час основних прийомів їжі, як другі сніданки, підвечірки, у складі молочних страв на вечерю тощо. Утім, пам’ятайте, що перевагу слід віддавати низькокалорійним та знежиреним продуктам.

Рекомендуємо використовувати молоко для приготування супів, каш чи пластівців – страва буде смачнішою та ліпше засвоїться. Можна також готувати з молока фруктово-молочні коктейлі «смузі», що слугують відмінним сніданком вдома або другим сніданком у дошкільному закладі у весняно-літній період; готувати запіканки з кисломолочного сиру з фруктами чи горіхами та інше.

Обираючи молоко та молокопродукти, слід звертати увагу на вміст жиру та загальну калорійність цих продуктів. Перевагу бажано віддавати знежиреним чи нежирним видам молокопродуктів з натуральними домішками і без додатково внесеного цукру. Дітям з надлишковою масою тіла чи ожирінням бажано вживати знежирені молоко та молокопродукти. А для дітей, які страждають на харчову алергію та не переносність лактози, показані безлактозні молоко та молочнокислі продукти, де лактоза ферментована у молочну кислоту.

Денний раціон дитини має включати 2-3 порції молока та молокопродуктів. Порцією молока для дітей 3-6 років вважають 100 мл, тобто ½ чашки. А для дітей 7 років та доросліше – 200 мл (1 чашка).

Дуже важливо забезпечити організм дитини достатньою кількістю рідини. Це підвищує концентрацію уваги, поліпшує пам’ять і відбивається на успішності. Під час ігор (особливо у спекотну пору року) діти часто забувають про свої потреби, що може спричинити дегідрацію – недостатнє надходження рідини в організм. Оскільки 70-80 % потреби у рідині забезпечують напої, тому добре давати дитині склянку молока, що містить близько 87 % води.

 

 Про стан медичного обслуговування дітей  в ЦРД «Пролісок» у 2016р.

      Медичне обслуговування дітей у дошкільному закладі включає обов΄язкові огляди один раз на рік стоматолога, лікаря-педіатра та лікарів інших спеціальностей для дітей 6-річного віку.

      Вони оглядають дітей, роблять висновок про стан здоров΄я, дають рекомендації, щодо додаткових обстежень, лікування, профщеплень, режиму харчування, дієтичного харчування. 

      Планомірно проводяться антропометричні виміри дітей: групи раннього віку - 1 раз у місяць, садові групи - 1 раз у квартал. Проводяться огляди дітей на педикульоз один раз на 10 днів. Раз на рік проводяться обстеження дітей на ентеробіоз та гельмінти.

    У ЦРД, враховуючи стан здоров΄я дітей, використовуються методи оздоровчого характеру: вживання сегментно кисневої пінки,  нетрадиційні методи масажу, фітотерапію, аромотерапію, кольоротерапію, профілактичний масаж, профілактика сколіозу, плоскостопості та порушеня постави, застосування солікому та іонізація повітря в кожній групі. 

      Взимку для профілактики простудних захворювань використовуються аромолампи з маслами ялиці, евкаліпту, чайного дерева, анісу. Діти дихають фітонцидами часнику і цибулі,  діти вживають фіточаї з липи, м΄яти, чебрецю, меліси, ромашки, кропиви.

      В ЦРД систематично проводиться загартування дітей. Вихователі із своїми вихованцями щоденно перебувають на свіжому повітрі, незалежно від пори року. Після сну проводятся щоденно загартовуючі процедури: умивання водою кімнатної температури, полоскання ротової порожнини  кип’яченою водою кімнатної температури. В теплу пору року діти ходять по траві босоніж, приймають повітряні ванни, практикується обливання ніг водою контрастних температур. Влітку в тиху годину діти сплять при відкритих кватирках.  

        В кожній групі є 2 доріжки здоров’я для профілактики плоскостопості та подушечки здоров’я, складовою частиною є трави: чебрець, полинь, м’ята, меліса.  

        Постійно проводиться моніторинг захворюваності дітей ЦРД. Під особливим контролем температурний режим приміщення. 

       Аналіз захворювання проводиться на основі даних річного статистичного звіту, який складається на основі медичної документації, яка ведеться щоденно. На кожну дитину в групі ведеться лист здоров’я.

      Систематично, в плановому порядку, та за епідеміологічними показниками санітарний стан ЦРД контролюється районною СЕС із записами в санітарному журналі дошкільного закладу.

      Дані про результати медичного обслуговування дітей в ЦРД фіксуються і зберігаються у порядку, встановленому МОЗ України. Проводиться контроль навантаження дітей з особливими потребами як на заняттях з фізвиховання, так і на протязі всього перебування в ЦРД, а також загальний контроль навантаження дітей на заняттях фізкультури.

     Питання медичного обслуговування дітей розглядається на засіданнях педагогічної ради, виробничої наради, наради при завідуючій, видаються накази. Графічно розроблена система оздоровчих заходів в ДНЗ, які мають сприяти зменшенню захворюваності вихованців. Розроблена схема роботи колективу ЦРД по охороні та зміцненню здоров’я дітей. Виготовлені паспорти здоров’я по групах.

      Відповідна організація рухового режиму, різні форми роботи з фізичного виховання, створення валеологічного та екологічно обґрунтованих умов для організації дитячої життєдіяльності, безперечно сприяють зниженню рівня захворюваності наших вихованців.

                                    Сколіоз

     Сколіоз – деформація хребта, що характеризується зміною його положення у різних площинах. Деформація хребта призводить до деформації грудної клітини, та змінення її форми, порушення нормального розташування органів грудної клітини. У хворих сколіозом розвивається фізична неповноцінність.

Найчастіше сколіоз є надбаним , але зустрічається і вроджений. Неправильна поза дитини під час занять призводить до нерівномірного навантаження на м’язи дитини.

Захворювання зазвичай починається зі слабкості м’язів спини, поганої постави. Потім виникають зміни самих дисків, стійке бокове скривлення.

Клінічно виділяють три стадії сколіозу:

  • Стомлювання м’язів спини, сколіоз з’являється, а після відпочинку зникає;
  • Скривлення постійне, змінюється форма грудної клітини;
  • Змінюється положення внутрішніх органів, погіршується їх функція.

Як лікувати сколіоз?

Лікувальна фізкультура, масаж,плавання, витяжка хребта на спеціальному апараті.

Профілактика значно ефективніша за лікування. Велике значення має фізкультура і спорт. Правильна постава дитини, дотримання режиму праці, відпочинку, іноді рекомендовано носити корсет.

         Пам’ятка для батьків та вихователів із профілактики сколіозу

  • Небажано, ідучи з дитиною, постійно тримати її за одну й ту саму руку.
  • Дитині не слід спати на ліжках із сітками, м’яких матрацах та диванах, великих подушках.
  • Не дозволяйте дитині довго сидіти в одній позі ( за комп’ютером, перед телевізором, під час гри).
  • Правильно обладнайте робоче місце майбутнього школяра: стіл повинен відповідати зросту, стілець (не крісло) бажано обирати зі спинкою, щоб для спини була опора. Обов’язково придбайте підставку для ніг.
  • Намагайтеся чергувати діяльність дитини (відпочинок та заняття).
  • Кістки та м’язи у дітей ще недостатньо міцні. Тому щоб посилити м’язовий корсет, у перервах між заняттями дитина має виконати невелику розминку, бажано разом із вами.
  • Для дитини більш корисно носити не сумку, а ранець.

 

 

 

Бронхіт у дітей

Причини бронхіту у дитини

      Органи дихання у малюків ще не достатньо міцні, тому будь-яка інфекція верхніх дихальних шляхів здатна викликати запалення бронхів (бронхіт) у дитини. Будьте особливо уважні і в тому випадку, якщо у вашій родині хтось курить. Адже вдихання малюком тютюнового диму з повітря також сприяє появі бронхіту у дитини.

Симптоми бронхіту
      Якщо у малюка в наявності всі ознаки застуди, і, крім того, його мучить сильний кашель, лікар часто ставить діагноз дитині – гострий бронхіт. На початку хвороби кашель, як правило, сухий. Через деякий час він стає м’якшим. А якщо напади супроводжуються свистячим диханням, то, швидше за все, це обструктивний бронхіт.

      Другий варіант бронхіту характерний тим, що ви, стоячи на невеликій відстані від дитини, чуєте, як він зі свистом видихає повітря. Бронхи у дітей вузькі, а при набряках просвіт в них стає ще тонше. Тому повітря проходить крізь них тяжко.

Лікування бронхіту у дітей

       Повторюваний бронхіт у дитини підступний тим, що виснажуються стінки бронхів і збільшується шанс появи в майбутньому астми. Тому важливо починати лікування будь-якого кашлю відразу ж і не зупинятися, поки він повністю не пройде.

        Перше, що потрібно зробити при бронхіті у дитини, – зняти спазм бронхів. Для цього лікар випише спазмолітики або протинабрякові засоби. Можливо, він порекомендує парити маляті ноги або ставити гірчичники на литкові м’язи.

       Спеціальний масаж допоможе очистити бронхи дитину від слизу, який накопичився. При мокрому кашлі допомагає компрес. Але запам’ятайте, що при свистячому диханні (а також при високій температурі) робити маляті масаж і зігрівають компреси на грудну клітку не можна.

Вітрянка

Вітрянка (вітряна віспа) – високозаразне інфекційне захворювання переважно дитячого віку, що характеризується бульбашковим висипом. Збудник – вірус із сімейства герпесвірусів, у зовнішньому середовищі нестійкий і гине через кілька хвилин.

Джерело вітрянки – хвора людина. Заразним він стає за 2 доби до появи висипки і зберігає цю здатність до підсихання кірочок. Вітрянкою можна заразитися від хворого оперізувальний лишай, так як збудник цих захворювань один і той же.

Передається вітрянка повітряно-крапельним шляхом. Зараження через третіх осіб і предмети, що були у вжитку в хворого, практично виключається через малу стійкість вірусу у зовнішньому середовищі. Сприйнятливість до вітрянки висока. Вітрянка переноситься в основному в дитячому віці.

Після вітрянки розвивається стійка несприйнятливість. Повторні захворювання вітрянкою бувають вкрай рідко. Інкубаційний період триває від 10 до 23 днів.

Початок вітрянки гострий. З’являється слабкість, підвищується температура тіла до 38 С і на шкірі будь-якої ділянки тіла, у тому числі і волосистої частини голови, виявляється висипка. Спочатку це цятки, які незабаром починають кілька підніматися над рівнем шкіри, рожевого або червоного кольору з чіткими контурам округлої форми. Через кілька годин на них утворяться прозорі блискучі пухирці від 1 до 5 мм діаметрі, схожі на краплі води й оточені вузьким рожево-червоним обідком. Через 2-3 дні пухирці підсихають і дають плоскі поверхневі жовті або світло-коричневі скоринки, які через 6-8 днів відпадають, як правило, не залишаючи після себе рубців.

Щодня з’являються нові елементи висипки між старими, які зазнають ті ж зміни. Загальне число їх збільшується. В результаті на тілі хворого одночасно є цятки, пухирці, скоринки.

Лихоманка, висипання на шкірі і слизових оболонках триває протягом 5-10 днів. Відпадання кірочок і повне очищення шкіри від залишків висипу затягується ще на кілька днів.

Лікування вітрянки

Лікування більшості хворих проводиться вдома і направлено на запобігання розвитку ускладнень за рахунок попадання в пошкодження шкіри вторинної інфекції. Воно обмежується постільною режимом на 6-7 днів, молочно-рослинною їжею, рясним питтям і гігієнічним доглядом. Особлива увага приділяється чистоті постільної і натільної білизни. З метою прискорення підсихання пухирців рекомендується змащувати їх 10% розчином марганцевокислого калію або діамантовим зеленим. Для ослаблення свербіння шкіри застосовується обтирання кип’яченою водою з оцтом з подальшим припудрювання тальком. Для запобігання розчухування шкіри необхідно стежити за регулярною короткою стрижкою нігтів. Після підсихання всіх бульбашок показані теплі гігієнічні ванни.

Будьте здорові!

 

Пошук
Друзі сайту
Районний методичний кабінет
 Відділ освіти Макарівської РДА

Корисні посилання
 



Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2017
Конструктор сайтів - uCoz